2017.01.02. 23:20 biobolt kedvelő

Máriatövis értékes magjai

A máriatövis az egyik legrégebben ismert gyógynövényeink egyike. Májbetegségek gyógyítására már a XII. században is használták.

A modern kutatások kiderítették, hogy a növényben található aktív hatóanyag a silymarin képes megvédeni a toxikus anyagoktól a májat.

A silymarin egy gyűjtőnév, több hasonló szerkezetű anyag elegye, a szilibin, a szilidiadin, a szilikrisztin hatóanyagokat tartalmazza.A silymarin vízben nem oldódik.

galoca_mariatovis.jpg

Az egyik legmérgezőbb gombafajta a gyilkos galóca , melynek toxinjai elsősorban a májat károsítják, évszázadok óta egy bogáncsszerű növény segít megelőzni a tragédiát, a máriatövis /Silybum marianum/.

A máriatövis legértékesebb része a bogáncsos virágban található rengeteg apró mag. Ezek a barnás-feketés, 57 mm-es magok közel 70-80%-ban tartalmazzák a silymarin nevű hatóanyagot, mely széles körben alkalmazott összetevője a különböző májgyógyszereknek.

Többszörös védelem a májnak. Stabilizálja és erősíti a sejtmembránokat, ami megelőzi a méreganyagok behatolását a sejtbe.Hatékony antioxidáns, semlegesíti a veszélyes szabad gyököket, antioxidáns hatása többszöröse az E vitaminnak. Elősegíti a fehérjeszintézist, ami serkenti a májsejtek termelődését, felgyorsítja a károsodott májszövetek regenerációját, az elhalt sejtek cseréjét.

Alkalmazzák heveny májgyulladás esetén, idült májgyulladáskor, a máj kötőszövet gyarapodásához,a májzsugorodással járó betegségekben, túlzott vagy rendszeres szeszesital fogyasztáskor, vegyszerek és gyógyszerek okozta májkárosodáskor, és a zsírmáj kezelésére.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mariatovis.blog.hu/api/trackback/id/tr475366460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása