2016.12.14. 20:43 biobolt kedvelő

A máriatövis /Silybum marianum/ megjelenése

Az őszirózsafélék családjába tartozó növényfaj. Vaskos szára felálló elágazó, másfél, két méterre is megnő lágyszárú növény. Leveleinek erezetét klorofill- mentes levélszövet szegélyezi.

Fészkes virágzatú, bíborszínű virágai a szár csúcsán egyesével állnak, fészekpikkelyei erős kemény tövisekben végződnek.

Szúrós levelű növény, száraiban tejszerű nedv van, lilás bogáncsszerű virágai májustól-júliusig nyílnak. Kaszattermése tojásdad alakú. Egyéves és évelő fajta is lehet a növény.

Európából került Észak-Amerikába, ma már Kalifornia keleti partvidékén és Amerika más vidékein is találkozhatunk vele.

mariatovis_5.jpg

A növény három májvédő vegyületet tartalmaz, együtt fejtik ki gyógyhatásukat. Gyógyhatása a fényes fekete magvaiban rejlik.Az érett magvak 4-6% szilimarint tartalmaznak.

A silimarin hatása összetett, kivédi a májtestet károsító anyagok hatását, fokozza a májsejtek regenerációját is.A máriatövis hatóanyagát, a szilimarint tartalmazó gyógyszerek a világ fejlett országaiban még ma is a májvédő kezelés élvonalába tartoznak.

A szilimarin alig kerül bele a teafőzetbe, mivel nehezen oldódik vízben.

A leveles hajtást a népi gyógyászat máj- és epepanaszok enyhítésére használja, ez nem tartalmaz szilimarint. A termésből készült homeopátiás szerek a máj és epebetegségeken túl aranyér,visszérbántalmak és reumatikus panaszok kezelésére alkalmasak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mariatovis.blog.hu/api/trackback/id/tr455280021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása