2016.10.24. 19:38 biobolt kedvelő

Máriatővis /Silybum marianum/

mariatovis_mag.jpgA máriatövis magas, kettő méterre is megnövő, szúrós levelű növény, száraiban tejszerű nedvvel, lilás bogáncsszerű virággal,mely májustól júliusig nyílik.

A máriatővis legértékesebb része a bogáncsos virágban található apró magvak. Ezek a barnás feketés magok tartalmazzák a silymarin nevű hatóanyagot, mely megszünteti vagy csökkenti azoknak az anyagoknak a hatását, amelyek a májszövetek elhalását vagy a máj zsugorodását idézik elő.

A máriatövis háromféleképpen védi a májat.

  • Egyrészt stabilizálja és erősíti a sejtmembránokat, ami megelőzi a méreganyagok behatolását a sejtbe.
  • Másrészt hatékony antioxidáns, amely semlegesíti a veszélyes szabadgyököket. A szabadgyökök, melyek képesek kárt okozni más molekulákban akár még a sejteken belül is. Antioxidáns hatása többszöröse, mint az E-vitaminnak.
  • Harmadrészt pedig elősegítve a fehérjeszintézist, serkenti a májsejtek termelődését, felgyorsítja a károsodott májszövetek regenerációját, az elhalt sejtek lecserélését.

Képes megvédeni a májat a károsodástól egy komolyabb gombamérgezéstől is ha a mérgezés után rövid időn belül fogyasztunk belőle. 

A máriatövist mint antioxidánst alkalmazzák a cukorbetegségben szenvedők májának méregtelenítésére,és ezzel kapcsolatos szövődmények megelőzésére.

Hasonlóképpen erős antioxidáns a dél amerikai chia mag is, amelynek rendkívül sok jótékony hatása van az emberi szervezetre.

A máriatövis gazdag antioxidánsban ezért a cukorbetegségben szenvedők általános egészségi állapotát javítja, erősití az immunrendszerüket.

Egy 2006-os tanulmány a" Philoterapy Researc"-ben megjelent vizsgálatról, melyben 51 fős csoportot figyeltek meg 2 típusú cukorbetegségben szenvedőt négy hónapig. A csoport egyik fele placebot kapott a csoport másik fele silymarint.

A vizsgálat eredménye a silymarint kapott betegek esetében meglepő eredményhez vezetett. A magas koleszterinszint jelentősen csökkent, és a vércukorszint is normalizálódott.

A tinktúra /alkoholban kiáztatott nagyon erős hatású növényi kivonat, cseppekben adagolják/ fokozza az epekiválasztást, és csillapítja a görcsöket.

A máriatövis természetes anyag amely fellép a szabad gyökök károsító hatásaival szemben.

A máriatövisnek  semmilyen mérgező hatása vagy káros mellékhatása  nem ismert. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mariatovis.blog.hu/api/trackback/id/tr505116705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása