2016.12.01. 11:15 biobolt kedvelő

Máriatövis jellemzése

Máriatövis, a Silybum marianum az őszirózsafélék családjába tartozó növényfaj.

Vaskos, lágyszárú növény, a felálló, elágazó szár csúcsán fészkes virágzatú, bíborszínű virágai egyesével állnak,külső fészekpikkelyei erős, kemény tövisekben végződnek.

Zöld leveleinek erezetét klorofillmentes levélszövet szegélyezi, ezért a levelek márványozottnak látszanak. Kaszattermése tojásdad alakú.

mariatovis_6.jpg

A máriatövis magas, másfél-két méterre is megnő, szúrós levelű növény, száraiban tejszerű nedvvel, lilás, bogáncsszerű 2,5-5 cm nagyságú virágokkal, melyek májustól júliusig nyílnak.

Szívós, ellenálló, egykét éves növény, nemcsak vadon, de napos kertekben is könnyen megterem. Közép-Európában nagy területen termesztik mint gyógynövényt.

A máriatövis legértékesebb része a bogáncsos virágban található rengeteg apró mag. Ezek a barnás-feketés, 57 mm-es magok közel 70-80%-ban tartalmazzák a silymarin nevű hatóanyagot, mely széles körben alkalmazott összetevője a különböző májgyógyszereknek.

A szilibinin megszünteti vagy csökkenti azoknak az anyagoknak a hatását, amelyek a májszövetek elhalását vagy a máj zsugorodását idézik elő. A szilibinin "méregteleníti" a májat, és elősegíti a regenerálódását.

A máriatövisnek semmilyen mérgező hatása vagy káros mellékhatása nem ismert. Egyetlen mellékhatásként napi 1500 mg-nál több szilimarin elfogyasztásakor enyhe hasmenés lehet.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mariatovis.blog.hu/api/trackback/id/tr305197702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása