Máriatövis, népies nevén őszbogáncs vagy szamárkóró.
A szilimarin és vegyületei antioxidánsként védik a májat. Szabadgyök-megkötőkként képesek a különböző mérgek (pl. a gyilkos galócában található alfa-amanitin és falloidin), a nehézfémek (ólom, higany) és az alkohol májkárosító hatását kivédeni. Fokozza a májsejtekben a ribonukleinsav, ill. a fehérjeszintézist is.
A májbetegségekben szenvedők számára fontos a májvédő hatású fehérjék fogyasztása. Leghasznosabb a növényi és az állati fehérjék együttes bevitele. Arra kell törekedni, hogy lehetőleg minden étkezés tartalmazzon mind állati (ez nem feltétlen a húst jelenti, inkább a savanyított tejtermékeket kell előnyben részesíteni), mind növényi fehérjeforrást. A tejsavóban, illetve a savanyított tejtermékekben lévő aminosavak alapvető fontosságúak a kiegyensúlyozott értrend felépítésében. Az arginin és methionon nevű májregeneráló aminosavakat ma már kapszulázott formában is meg lehet vásárolni.