2016.05.14. 14:23 biobolt kedvelő

Máriatövisről röviden

Máriatövis, népies nevén őszbogáncs vagy szamárkóró.

A szilimarin és vegyületei antioxidánsként védik a májat. Szabadgyök-megkötőkként képesek a különböző mérgek (pl. a gyilkos galócában található alfa-amanitin és falloidin), a nehézfémek (ólom, higany) és az alkohol májkárosító hatását kivédeni. Fokozza a májsejtekben a ribonukleinsav, ill. a fehérjeszintézist is.

A májbetegségekben szenvedők számára fontos a májvédő hatású fehérjék fogyasztása. Leghasznosabb a növényi és az állati fehérjék együttes bevitele. Arra kell törekedni, hogy lehetőleg minden étkezés tartalmazzon mind állati (ez nem feltétlen a húst jelenti, inkább a savanyított tejtermékeket kell előnyben részesíteni), mind növényi fehérjeforrást. A tejsavóban, illetve a savanyított tejtermékekben lévő aminosavak alapvető fontosságúak a kiegyensúlyozott értrend felépítésében. Az arginin és methionon nevű májregeneráló aminosavakat ma már kapszulázott formában is meg lehet vásárolni. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mariatovis.blog.hu/api/trackback/id/tr94848946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása