A máriatövisben lévő szilibinin a máj sejtjeinek membránját erősíti, akár egy gombamérgezés alatt is képes megvédeni a májat a károsodástól, ha a mérgezés előtt vagy utána közvetlenül fogyasztunk a növény magvaiból. A környezeti ártalmak, és az alkohol okozta májzsugorodásoknak a visszafordításában is nagy szerepe lehet .Antioxidáns hatása segíthet a rák megelőzésében is.
A máriatövisben három olyan májvédő vegyület is van, amelyek nélkülözhetetlenek a méregtelenítési folyamathoz.Antioxidáns hatása meghaladja a C és E vitamin tulajdonságait. Regenerálja az elhalt, elöregedett májsejteket, egészséges új sejteket hoz létre.
A máriatövist mint antioxidánst alkalmazzák a cukorbetegségben szenvedők májának méregtelenítésére és ezzel kapcsolatos szövődmények megelőzésére. A máriatövis alkalmazása különböző sérülésekre, szív és érrendszeri megbetegedésekre,és veseproblémákra is sikeresen alkalmazható. A máriatövis gazdag antioxidánsban ezért a cukorbetegségben szenvedők általános egészségi állapotát javítja, erősítí az immunrendszerüket.
Érdemes kiemelni egy 2006-os tanulmányt a "Philoterapy Researc"-ben megjelent vizsgálatról,melyben 51 fős csoportot figyeltek meg 2 típusú cukorbetegségben szenvedőt négy hónapig. A csoport egyik fele placebot kapott a csoport másik fele silymarint. A vizsgálat eredménye a silymarint kapott betegek esetében meglepő eredményhez vezetett.A magas koleszterinszint jelentősen csökkent, és a vércukorszint is normalizálódott.
A máriatövis természetes anyag amely fellép a szabadgyökök kárositó hatásaival szemben.
A tesztek azt igazolták, hogy a cukorbetegség következtében fellépő vesekárosodás megelőzésében gyógyhatása kimutatható.